3 грудня 2022 року виповнюється

300 років від дня  народження

Григорія Савича Сковороди (1722-1794)

 «Мандрівний будитель народу» - так називається виставка, що експонується у бібліотеці ВКІ, присвячена феноменальній постаті Григорія Савича Сковороди. Видатний український філософ-містик, просвітитель-гуманіст, богослов, поет та педагог був чи не найцікавішою постаттю історії українського духу. На виставці представлені матеріали про життєвий і творчий шлях Сковороди, його твори, афоризми, крилаті вислови.

«Мандрівна академія»,  «людина-університет»  своєї  епохи. Це про Григорія Сковороду. За життя він не видав жодної книги. Натомість читачі його шукали самі, масово читали та цитували, переписували рукописи та пропагували їх. Про нього у творах згадував сам Тарас Шевченко: «Кругом листочки обведу та й списую Сковороду».

Григорій Сковорода набагато років випередив свій час і його прониклива мудрість ніколи не втрачає своєї актуальності. Він мав значний вплив на сучасників і подальші покоління своїми байками, піснями, філософськими творами, а також способом життя, через що його називали «Сократом». Сковороду називають проповідником філософії любові і свободи.

Розроблена філософом концепція життєвої мудрості вражає і сьогодні.  У працях Г. С. Сковороди центральне місце займає проблема самопізнання, яка неминуче зводиться у філософа до питання про природу людської сутності. Також автор висвітлював теми дружби, свободи, релігії, ставлення до життя. Сковороду вважають зачинателем жанру байки.

Дослідники  життя і вчення  Григорія Сковороди сходяться на тому, що йому якимось чином вдається залишатися близьким і сучасним для нових поколінь, попри те, що вже змінилися кілька епох.

У кожній новій генерації знаходяться люди, які мають Сковороду «засвого», люблять його як друга і шанують як учителя. Спадщина Сковороди «належить до визначних надбань вітчизняної культури, а його ім'я зайняло помітне місце в ряду видатних діячів минулого, які збагатили філософську думку та художню літературу України.

6 травня 2022 р. російські окупанти  обстріляли   село Сковородинівка, де  знаходився музей  Г.Сковороди.

Знищена будівля  18 сторіччя,  ії доведеться відновлювати повністю. Найцінніші експонати колекції вдалося врятувати, їх перемістили заздалегідь в безпечне  місце. Знищення музею Сковороди  – це свідома ідеологічна акція.

Україна переможе і відбудує все, що знищили  рашисти!!!.

Нові покоління українців будуть приходити до музею, щоб пізнавати ідеї мудрості , душевної краси великого  УКРАЇНЦЯ.

Відвідайте нас!

Корисні посилання

Банківські реквізити:

Вінницький кооперативний інститут

Наша адреса: м. Вінниця вул. Академіка Янгеля 59

ПАТ «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК» МФО 300614

р\р UA513006140000026001000014101

код ЄДРПОУ 01788042

Електронна адреса: admin@vki.vin.ua

тел.: (0432) 61-29-68, (0432) 61-23-71

Вінницький кооперативний інститут та Коледж економіки і права
21009, м.Вінниця, вул. Академіка Янгеля, 59

Офіційний сайт Вінницького кооперативного інституту та Коледжу економіки і права. Всі права захищені. © 2022