Круглий стіл на тему: «Історія виникнення та становлення гривні як національної грошової одиниці України»

Найголовнішими ознаками державності будь-якої країни є прапор, герб, гімн, мова та, звичайно, власна національна грошова одиниця.

15 лютого 2022 року у Фаховому коледжі економіки і права Вінницького кооперативного інституту викладачем кафедри фундаментальних та обліково-фінансових дисциплін Коваль Юлією Андріївною із студентами груп Ф-201, М-201, ПТб-201 було проведено засідання круглого столу на тему «Історія виникнення та становлення гривні як національної грошової одиниці України».

З історії України ми багато знаємо про репресії щодо мови, символіки, культури, але не всі усвідомлюємо, що українська гривня так само заборонялася всіма окупаційними щодо України державами. І гривня була одним із перших атрибутів України, який відновлювався разом з іншими елементами незалежності. Українська національна грошова одиниця має давню багату історію, якою ми справді можемо пишатись. Вона є невід’ємною частиною нашої історії, культури, боротьби за незалежність і один із найважливіших символів становлення незалежної України.

Саме тому метою проведеного заходу стало дослідження етапів становлення гривні як національної грошової одиниці України та одного з основних елементів державності.

Програмою круглого столу було передбачено огляд розвитку, становлення та впровадження гривні з безмонетного періоду до часів незалежності. Студенти підготували цікаві доповіді, кожна з яких супроводжувалась яскравою презентацією, фотографіями та відеоматеріалами.

Гарною традицією у Фаховому коледжі економіки і права Вінницького кооперативного інституту стало відвідування Музею грошей Національного банку України у місті Києві, в якому міститься понад 9000 експонатів, що належать до Державного реєстру національного культурного надбання. Пандемія COVID19 внесла свої корективи і у навчальний процес, тому не маючи змоги відвідати цей чудовий музей фізично, під час засідання круглого столу, ми відвідали його віртуально. Присутні викладачі та студенти жваво приймали участь у дискусії та обговорювали проблемні питання, розглядали справжні купюри різних років випуску (найстаріша купюра 1898 року) з особистого архіву Коваль Юлії Андріївни та колекцію ювілейних і пам’ятних монет, що були люб’язно надані для демонстрації проректором з науково-методичної роботи, к.і.н., доцентом Дибчук Людмилою Василівною.

Наприкінці всі учасники мали змогу прийняти участь в безпрограшній лотереї, єдиною умовою якої було уважно слухати всіх доповідачів і за свою уважливість та швидку реакцію можна було отримати шоколадну монетку.

Загалом атмосфера під час проведення засідання круглого столу була творча і доброзичлива, що сприяло проведенню плідної дискусії, а також засвідчило необхідність проведення подібних заходів як невід’ємної частини освітнього процесу.

Величезна подяка всім учасникам засідання круглого столу.

Далі буде…



Відвідайте нас!

Корисні посилання

Інститут від А до Я

Банківські реквізити:

Вінницький кооперативний інститут

Наша адреса: м. Вінниця вул. Академіка Янгеля 59

ПАТ «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК» МФО 300614

р\р UA513006140000026001000014101

код ЄДРПОУ 01788042

Електронна адреса: admin@vki.vin.ua

тел.: (0432) 61-29-68, (0432) 61-23-71

Вінницький кооперативний інститут та Коледж економіки і права
21009, м.Вінниця, вул. Академіка Янгеля, 59

Офіційний сайт Вінницького кооперативного інституту та Коледжу економіки і права. Всі права захищені. © 2020